Η Περιφερειακή Παράταξη Πελοποννήσου Πράσινη Πελοπόννησος, η κίνηση πολιτών Κόσμος και η δημοτική παράταξη Καλαμάτας  Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” που έγινε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και παρευρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΑΝΕΛ κος Χάρης Μουρκάκος. Συμμετείχε η κυρία Ελευθερία Τσαντήλα, Διευθύντρια Συμβάσεων της ΑΑΝΕΛ.

Χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Καλαμάτας κος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη στην εποχή της κλιματικής κρίσης», οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα όπως «Η νέα ΚΑΠ (σημ: Κοινή Αγροτική Πολιτική) ως εργαλείο για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Συμβούλιο» κος Πέτρος Κόκκαλης, «Κλιματική αλλαγή και εφαρμοσμένες πολιτικές» κος Σταύρος Αραχωβίτης, «Κλιματική κρίση χωρίς ανταπόκριση. Αυτή εδώ, εμείς αλλού;» κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου, «Κλιματική κρίση και υγεία» κος Μανώλης Μάκαρης.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την τοπική οικονομία», ο κος Ηλίας Μπουντουβάς μίλησε με θέμα «Ελαιοκαλλιέργεια: προκλήσεις και προοπτικές», ο κος Χρήστος Παπαδημητρίου με θέμα «Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα: η εμπειρία της Kalamata Papadimitriou», ο κος Στέφανος Θεοδωρίδης «Τοπική οικονομία και τουρισμός».

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε παρέμβαση από τον κο Στάθη Παπαδόπουλο και την ομάδα SOS Κυπαρισσιακός με θέμα «Εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον (και σε τοπικό επίπεδο)».

Η εκδήλωση έκλεισε με ελαφρύ γεύμα με τοπικά προϊόντα.